poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Dia Aberto na ESGHT czyli promujemy Polskę w Portugalii!

11 kwietnia to dzień, na który czekałyśmy od początku semestru. Tego dnia Universidade do Algarve otworzył swoje drzwi dla przyszłych studentów. Odwiedzający uczelnię mogli zapoznać się z ofertą edukacyjną szkoły, poznać nauczycieli i porozmawiać ze studentami. Z tej okazji nasza szkoła Escola Superior de Gestão, Hotelaria e Turismo przygotowała coś specjalnego. Wszyscy studenci naszego kursu od tygodni planowali wystawę, której zadaniem była promocja wybranych krajów i regionów świata. Studenci podzielili się na kilkuosobowe drużyny. Każda przygotowywała stoisko, prezentujące kulturę i ofertę turystyczną kraju. My, jako studentki UAlg również musiałyśmy przygotować wystawę. Razem z naszą koleżanką Alą, erasmuską ze Szczecina natychmiast podjęłyśmy decyzję. Wybór był dla nas oczywisty. Postanowiłyśmy pokazać Portugalczykom piękną Polskę.
I tak, od początku semestru szukałyśmy pomysłu, aby jak najlepiej wykonać to zadanie, dotrzeć do naszych gości i zachęcić ich do odwiedzenia kraju położonego na drugim końcu Europy. Naszą prezentację postanowiłyśmy zbudować wokół hasła: „ Odkryj Polskę wszystkimi zmysłami!”. Jak wiadomo do serca najłatwiej trafić przez żołądek. Zmotywowane faktem, że polska kuchnia bardzo przypadła do gustu naszym portugalskim przyjaciołom, postawiłyśmy na sprawdzone dania. 11 kwietnia na naszym stoisku królowały Pierogi! Ruskie, z kapustą i grzybami oraz z serem na słodko- wszystkie smaki znikały z talerzy! Byłyśmy zszokowane i nieco przerażone tym, że do końca prezentacji będziemy czekać przy pustym stole. Pomimo sporych zapasów, kilkaset pierogów wystarczyło zaledwie na pierwsze 2 godziny prezentacji. Nie mniejszym zainteresowaniem cieszyły się: smakowity sernik i szarlotka. Co ciekawe, również miniaturowe tościki z paprykarzem i klasyczną polską mielonką znalazły fanów. Sympatii Portugalczyków nie wzbudziły natomiast żurek i barszcz czerwony, które pomimo zachęt nie podbiły ich serc. Na naszym stoisku można było również skosztować żubrówki z sokiem jabłkowym. Oprócz prezentacji kulinarnej na naszym stoisku można było obejrzeć filmy promocyjne kraju, zapoznać się z folderami i zobaczyć widokówki z różnych stron naszego kraju. Były również sportowe akcenty: szalik w barwach narodowych oraz film nawiązujący do Mistrzostw Europy w Piłce Nożnej EURO 2012. Promocja zakończyła się sukcesem. Goście chętnie próbowali dań i zadawali pytania. Nasze stoisko cieszyło się niemałym zainteresowaniem. Bardzo cieszymy się, że mogłyśmy pokazać nasz kraj mieszkańcom Portugalii. 
11 April was a day, for which we were waiting since the beginning of the second semester. That day, Universidade do Algarve opened its doors for future students. People visiting the University had an occasion to get to know its education offer, meet teachers and talk to students. 
Our school, Escola Superior de Gestão, Hotelaria e Turismo, prepared somethinhg special for that day. All the students of our course were preparing a presentation. Students were divided into teams. Every team chose one country or region and the task was to present its culture and tourism offer. We as students of UAlg also had to prepare a presentation. Our team consisted of two of us and our friend Ala, erasmus student from Szczecin. The choice was very easy for us. We decided to present to Portuguese people our beautiful country- Poland. Since the beginning of the semester, we were looking for the best idea, of how to show Poland our guests and encourage them to visit the country which is situated in the other end of Europe. We decided to build our presentation around the slogan: "Discover Poland with all your senses!". In Poland there is a saying: " Through the stomach to heart". Motivated with the fact that our portuguese friends really liked polish cuisine, we decided to prepared traditional dishes. In the our exposition, the most important place took Pierogi. Delicious dumplings with potato and cheese, cabbage and mushroom and sweet version with sweet cheese. Pierogi were disappearing from the plates. Our guests really liked them. Some of people were coming back to our stand, just to taste one more. We were shocked and a little bit terrified,when after 2 hours of presentation all the dumplings vanished. Delicious cheese cake and apple pie also stole portuguese hearts. People visiting our exhibition liked also little toasts with polish ham and fish paste- Paprykarz szczeciński. Portuguese people visiting our stand didn't like traditional polish Christmas soup- Barszcz czerwony and Easter soup- Żurek. We presented also Żubrówka known as Bison Grass Vodka, which is one of polish export products, which you can buy in Portugal. But what we presented was not only polish cuisine. In the our stand you could see promotion movies from Poland, get to know folders and see postcards from different part of the country. There were also sport accents: gusets could watch video about  2012 UEFA European Football Championship and see national colours scarf. 
The promotion was successful. Guests were willing to ask questions and really liked traditional dishes. Our stand interested visitors. We are very happy and proud that we could present our beautiful country - Poland.

1 komentarz:

  1. Zdjęcie moje i Mendozy: ,,tak wyglądają rodowi Polacy" xD innej funkcji nie dostrzegam:P

    Ale prezentacja uważam, że bardzo Wam się udała. Niewiele grup się tak dobrze przygotowało jak Wy także wielki szacun i gratulacje!:)) ;**

    P.S. Czemu nei wywiesiłyście koszulki woodstocku?:D

    OdpowiedzUsuń