czwartek, 18 kwietnia 2013

Pastéis de Belém


Pastel de nata- przysmak, którego spróbować powinien każdy turysta odwiedzający Portugalię. Pastel de nata to babeczka z ciasta francuskiego wypełniona pysznym budyniowo-śmietanowym kremem. My pierwszy raz miałyśmy okazję skosztować pasteis w październiku, w Porto. Od tego czasu pojawiają się w naszym jadłospisie jako „osładzacz” porannej kawy lub popołudniowa przekąska. Pastel de nata można kupić w całej Portugalii. Jednak prawdziwym rarytasem są Pastéis de Belém , których nazwa pochodzi od miejsca, gdzie powstają, lizbońskiej dzielnicy Belém.
Dzielnica ta, należy do naszych ulubionych części miasta, a obecność ogromnej, niezwykle klimatycznej cukierni Pastéis de Belém z pewnością miała na to duży wpływ. Już podczas pierwszej wizyty w Lizbonie, nie mogłyśmy ominąć tego miejsca, zwłaszcza, że należymy do łasuchów i uwielbiamy próbować lokalnych słodkości. I tak, od tej pory, zawsze, gdy odwiedzamy Lizbonę, jednym z jej punktów są odwiedziny Pastéis de Belém. Cukiernia posiada bogatą historię. Według legendy ciastka od wieków wypiekali mnisi z klasztoru Jeronimos. A po rozwiązaniu zakonu sprzedaż ciasteczek stała się jednym ze źródeł ich utrzymania. Sekretna receptura zachowywana jest w tajemnicy. Poza smakiem gorących ciasteczek posypanych tradycyjnie cynamonem i cukrem i świetną kawą, miejsce zachęca do odwiedzin niezwykłą atmosferą. Ściany ozdobione są azulejos, a kelnerzy biegają po labiryncie sal, aby jak najszybciej dostarczyć gorące ciasteczka na talerze klientów. Samo przygotowanie zdjęć i opisu do tego, krótkiego posta sprawiło, że już nie możemy doczekać się kolejnej wizyty w Lizbonie osłodzonej przez Pastéis de Belém.
Pastel de nata- a dainty, which everybody, who is visiting Portugal should try. Paste de nata is a cupcake made of French pastry and filled with a special cream pudding. We ate pasteis for the first time in October during our visit in Porto. Since this time pasteis are still present in our menu- in the morning as something sweet during drinking coffee or in the afternoon as a delicious snack. You can eat Pastéis de nata nearly everywhere in Portugal. But the tastiest and the most popular are Pastéis de Belém- those baked in confectionery shop in Lisbon, in Belem which is one of our favourite part of the city. During our first visit in Lisbon we visited this place and everytime we are coming back to Lisbon, it is one of the places we have to visit. We like sweets and we like tasting local products. This is why place called Pastéis de Belém became one of our favourite. What is more, this confectionery shop has a very interesting history. A legend says, that at the beginning, monks from monastery, which is located near, were baking delicious Pastéis de Belém. The recipe is a secret. Not only hot pastéis with cinnamon and sugar and delicious coffee encourage us to visit this place again and again. Pastéis de Belém is a place, which has amazing atmosphere. 
Walls decorated with azulejos, labirynth of halls and waiters walking very fast to deliver hot pasteis to the plates of the customers. This is why a place called Pastéis de Belém is always full of tourists and local people Writing this text and preparing photos caused that we cannot wait for the moment, we’ll visit Lisbon again. We’ve already known that during this stay we have to visit Pasteis de Belem one more time :)

1 komentarz:

  1. aż nie mogę uwierzyć, że 'zwiedzamy' te same miejsca prawie w jednym czasie. Nadchodzą wspomnienia a Wy pokazujecie to wszystko od nowa w odmiennej odsłonie.
    Czekamy na więcej ;)

    OdpowiedzUsuń